Çikolatanın ana maddesi olan kakao içeren besinler, yapılarında bulunan yüksek flavanol sayesinde kalp ve damar sağlığı arttırmaktadır. Özellikle kakao bakımından daha zengin olan bitter çikolatanın, kardiyovasküler sağlığa çok daha faydalı olduğu kanıtlanmıştır.

Vücuttaki serotonin hormonunun artmasına neden olan çikolata, kişinin kendini mutlu hissetmesini de sağlıyor. Yaz kış demeden tüketilen çikolata, serotonini yükselttiğinden bağımlılık yapabiliyor. Ancak düzenli ve kontrollü tüketilmesi halinde çikolata, kalp ve damar sağlığına da iyi geliyor.

Kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor ve bakır gibi mineralleri içerisinde barındıran çikolata, kanserden korumaya da yardımcı oluyor. Ayrıca çikolatanın yapısında bulunan ve insan sağlığını koruyan flavonidler nedeniyle de kontrollü bir şekilde çikolata tüketilmesi gerekiyor.

Kalp ve damar sağlığının yanı sıra daha pek çok faydası olduğu tespit edilen bitter çikolata, enflamasyonu en aza indirmesi ve iyi kolesterolün de yükselmesini sağlıyor. Kalp sağlığında etkili olan flavonoid maddesinin yanında metilksantin, polifenoller ve stearik asit gibi kalbe iyi gelen daha birçok yararlı madde içeriyor.

Ortalama 20 gram, %70 kakao içeren bitter çikolatayı düzenli olarak tüketen bireylerde, kan akışının da belirgin bir iyileşme gözlemlenmiştir. Fakat bitter çikolata yerine işlenmiş çikolatayı tercih edenlerde aynı etki maalesef görülmemiştir.

Bitter çikolatanın içerisinde bulunan nitrik oksit salan polifenollerindeki özelliğe bağlı olarak ne kadar sağlıklı olduğu da değişebiliyor. Bitter çikolata, arteriyel dilatasyonu yükseltirken, kan akışını geliştirir ve trombosit agregasyonunu azaltır, kalp sağlığını iyileştirir.

Kanser gibi ciddi bir hastalığı bile önleyen bitter çikolatanın, içerisinde bulunan şeker ve yağ oranı da unutulmamalıdır. Bu nedenle çikolata tüketirken kontrollü davranmak ve aşırıya kaçmaktan kaçınmak gerekir.